tiistai 18. marraskuuta 2014

Hammastelua!

Kirjoittelenpas jälleeen meidän Murusten hampaiden hoidosta. Hugo kävi tuossa reilu viikko sitten 7.11.2014 hammaskiven puhdistuksessa tutulla Koira-Kissaklinikalla hampaisiin erikoistuneella lääkäri Saara Kauppilalla. Hugon hampaat olivat jokseenkin surkeat, vaikka edellisestä hammaskiven poistosta oli vierähtänyt vain reilu puoli vuotta. 

Hugon hampaat kuvattiin ja hammaskivi poistettiin. Hammaskiveä ja plakkia oli hampaissa runsaasti. Suusta löytyi myöskin lievää parodontiittia eli hampaan tukikudoksen tulehdusta, ala- ja yläetuhampaiden alueella oli havaittavissa lievää luunvetäytymää ja yläkulmahampaiden sisäpinnoilla oli ientaskut syventyneet sekä ylä P4 hampaiden kohdilla oli ikenen vetäytymää ulkopinnoilla. Röntgenkuvassa paljastui myöskin hieman hupaisa havainto, Hugolla on suussaan 4 kappaletta maitohampaita (ylä ja ala P2 hampaat), joiden alla ei ole tulossa pysyviä hampaita. Hugo on tällainen hieman "maanantaikappale" varmastikin ollut valmistuksen suhteen, sen verran on hälle kertynyt tällaisia pieniä kummia ja hupaisia juttuja. Poika on kuitenkin meille ihmisilleen sitäkin rakkaampi! 


Kotiin päästyäni oli hyvä toipua
 oman nimikko-vilttini lämmössä nukutus-höyryistä!

Reipa Poju kuulema olin ollut!

Vaan uni kyllä maittoi!

Hampit ovat nyt puhtoiset - ihanaa!
Nyt teemme kaikkemme, jotta ne pysyisivätkin näin valkoisina! 


Tästä "hammaslääkärikäynnistä" pelästyneenä päätin ryhdistäytyä Koirujen hampaiden hoidossa - jälleen! Olen pessyt Koirujen, tai lähinnä Helmin hampaita jo syksystä saakka, oltuani koirien hammashoitoa käsittelevällä luennolla, mikä sai minut myöskin havahtumaan! Hugo sen sijaan on ollut vaikea ja hankala, enkä ole tahtonut häntä pakottaa hammaspesuun. Nyt kuitenkin suun ja hampaiden tilanne oli sellainen, että on aivan pakko tehdä jotakin! Lääkärimme Saara Kauppila painotti hampaiden harjaamisen tärkeyttä kotihoidossa, se on tärkein ja paras keino ehkäistä hammaskiven ja plakin kertymistä, ientulehduksen ja parontodiitin syntymistä ja etenemistä. Parontodiittia ei voida parantaa, mutta hyvällä kotihoidolla voidaan hidastaa tilan etenemistä. Liitän tähän  vielä pari linkkiä hampaiden hoidosta, jos haluat perehtyä aiheeseen paremmin.

http://www.koirakissaklinikka.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=62:hampaista&catid=14&Itemid=127

http://www.anident.fi/tekstit/Lemmikin%20suuhygienia%20-%20sivunum.%20-Kotisivuille%2028.4.07.pdf

Nyt olemme sitten viikon verran harjanneet hamapaita joka ilta, myös Hugon hampaita! Helmin hampaat harjaan sähköhammasharjalla ja se sujuu, no - ihan kivasti! Helmi toki pyörittelee päätään sinne ja tänne, ja kieli suussa lipoo, mutta saan harjattua hampaat kaikkialta, myös taaimmaiset, sekä jopa jonkin verran hampaiden sisäpintoja. Hugon hampaita olen nyt puhdistanut harsotaitoksella, jossa on hammastahnaa. Joka kerta olemme myös harjoitelleet harjan käyttöä, Hugolla on käytössään pehmoinen vauvaharja. Aluksi sain kosketettua lähinnä yläkulmahampaisiin, mutta nyt ollaan jo päästy hipaisemaan taaempiakin hampaita ja pieni harjaaminenkin onnistuu. Alahampaisiin en juurikaan hänellä käsiksi pääse, vielä. Mutta harjoittelemme ahkerasti ja olen toiveikas kyllä, kaikki onnistumiset ovat varmastikin kotiinpäin! 


Hampaanpesuvälineistöämme!
Helmin punainen sähköhammasharja, Virbac kananmakuista hammastahnaa,
Hugon vaaleansininen erityispehmeä vauvaharja ja
hampaisiin jätettävää puhdistavaa / desinfioivaa Tropiclean Fresh Breath geeliä.




Helmi on reipas Neito hampaiden harjaamisessa! 

Tässä vielä pieni video-otos Helmin hampaiden harjaamisesta!





Harjauksen lisäksi olen päättänyt ottaa kaikki mahdolliset apukeinot käyttöön tässä hammaskiven torjunnassa. Raakoja kanankauloja pakasteesta Muruset ovat aina silloin tällöin syöneet, ja toki aina silloin tällöin jyrsivät hirven nahkaisia puruluitakin, näissä Hugo on kuitenkin laiskempi - huono puremaan yhtään mitään. Sain ystävältäni mahtavan vinkin täyttää Kong-aktivointilelu jauhelihalla ja pakastaa se, ja avot siinä on hyvää hammastyötä pitkäksi aikaa. Suuntasin oitis kaupoille, ja hankin Murusille Kongit sekä keltaisen nystyräisen luun mallisen rualla täytettävän puruluun. Annoin heidän kokeilla jokaista pienen täytteen kera ennen pakastamista, jotta toiminta tulisi Murusille tutuksi. Keltainen, niin oivallisen tuntuinen nystyräinen puruluu, houkutti innolla purijoikseen sekä Hugon että Helmin ja viihdytti heitä hyvin - kunnes meni RIKKI - vajaan kahden tunnin käytön jälkeen! Tästä en siis ehtinyt edes kuvaa ottamaan käytössä, tuote palautunee kauppaan varoituksen sanasten kera - ei ole kovinkaan vakuuttava "purulelu", jos hajoaa jo pikkuisen kääpiövillan suussa! Kongit sen sijaan kestivät koekäytön hyvin ja päätyivät tämän jälkeen täytettäväksi suikalelihalla ja pakkaseen odottamaan aamupalaksi pääsyä. Voi sitä riemua, kun aamusta sitten Muruset eteensä saivat nämä "herkkupalat" , vierähti tovi jos toinenkin heidän niitä jyystäessään, varmasti hyvää myös hampaille, vaikka ei toki koko hammasrivistö saa kosketusta leluun, niin ainakin osalle kalustoa tulee hyvää työskentelyä! Tuleepa ohessa vielä mukavaa ajanvietettä ja aivojumppaakin Murusille, eikä "ahmattimme" Helmi saa hotkaistua aamiaistaan sekunnissa!


Tässäpä uusia "avun kaluja"!
VAROITUS siis täsä keltaisesta Karlie merkkisestä puruluusta - EI TOIMI!!

Namskis!

Kongit menossa pakkaseen!

Aamiaiselle!

"Vieläkö tarvitsee odottaa!" - tuumii Helmi

HMM - hyviä!

Pikku-Herran taktiikkaa!

Kyllä sieltä Kongista lihoja irtoaa!

Ja purrakin osaan!

Helmin tyylinäyte!

Kunnon ote!

Ei tyhjenny kuitenkaan sekunnissa,
kuten Neidolla tapana ruokansa ahmaista!


Mitä sitä ei tekisi näiden rakkaiden Villaystäviensä eteen! Suunnitelmissa on minullakin panostaa vielä vähän lisää tähän hampaiden hoitoon. Lääkärimme suositteli Hugon hampaille ja ikenille kloorhexidiiniä sisältävän suuhuuhteen taikka geelin käyttöä, joten ostoslistalta löytyy siis ainakin tuo suuhuuhde ja saman sarjan juomaveteen lisättävä suuhuuhde sekä purutikut! 





Näiden suunnitelmien kera siis jatketaan eteenpäin ja toivon todella, että saan pidettyä Murujen suut mahdollisimman hyvissä voinneissa! Toivotaan, että tarvtsemme hammaslääkärin puhdistusta vasta tulevana keväänä - aikaisintaan! 

Näihin tunnelmiin siis!



- Riika ja Muruset -



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti